Έχει θρησκευτικές ρίζες και παρασκευάζεται την παραμονή της ονομαστικής γιορτής.
Είναι γλυκό που έχει θρησκευτικές ρίζες, παρασκευάζεται την παραμονή της αγίας Βαρβάρας, δηλαδή στις 3 Δεκεμβρίου και μοιράζεται σε μπολάκια σε γείτονες για να έχουν καλή υγεία αλλά και προς τιμήν της αγίας, από όπου και το όνομά της.
ΥΛΙΚΑ:
- 500 γραμ. αποφλοιωμένο σιτάρι
- 2 φλυτζάνια ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι σταφίδες ξανθές
- 10 σύκα ξερά
- Δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- Χουρμάδες
- 200 γραμ. καρύδια χονδροκομμένα
- Κανέλα
- 1 βάζο ταχίνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Πλένουμε και μουσκεύουμε το σιτάρι την προπαραμονή της αγίας Βαρβάρας.
- Την παραμονή της γιορτής βράζουμε το σιτάρι στη χύτρα για 20 λεπτά.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και πολτοποιούμε το περισσότερο σιτάρι και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι αυτά.
- Αφήνουμε να βράσουν αρκετή ώρα ανακατεύοντας συχνά, ώστε να χυλώσει πολύ καλά.
- Όταν έχουν βράσει πολύ καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Όταν λιώσει και η ζάχαρη, σβήνουμε και προσθέτουμε το ταχίνι.
- Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε μπολάκια.
- Σε κάθε μπολάκι, βάζουμε από πάνω 1 κουταλιά καρύδια, κανέλα και στολίζουμε με 1 χουρμά και 1 δαμάσκηνο.
Πηγή: metrogreece.gr