Searching...
Τρίτη 16 Ιουνίου 2015
Τρίτη, Ιουνίου 16, 2015

Πίτσα με αυγά, βασιλικό και προσούτο


Πίτσα με αυγά, βασιλικό και προσούτο. Εύκολη και νοστιμότατη…

ΥΛΙΚΑ:

Για ζύμη πίτσας:

  • 3 3/4 φλιτζανιού (500γρ.) αλεύρι για ψωμί
  • 2 1/2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 1/3 φλιτζάνι (300γρ.) νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για την γέμιση:

  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • αλατοπίπερο
  • 1 κρεμώδες τυρί
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​αρακά, ζεματισμένο
  • 1/2 φλιτζάνι φασόλια φάβα, ζεματισμένα
  • 1 χούφτα σπαράγγια, ζεματισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 1 ματσάκι βασιλικό, μόνο τα φύλλα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/4 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 ή 5 φέτες προσούτο
  • 6 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για τη ζύμη πίτσας:

  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το νερό και χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι ανακατεύουμε το μείγμα, για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 2 ώρες.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη από το μπολ σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και καλύπτουμε με μία υγρή πετσέτα κουζίνας για 30 λεπτά.
  • Όταν είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε την πίτσα, ανοίγουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια στο επιθυμητό μέγεθος και πάχος. Την τοποθετούμε  στο πίσω μέρος ενός ταψιού. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο.

Για την πίτσα:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 260°C.
  • Σε ένα μεσαίο τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο. Περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε να πάρει βράση, ενώ το χτυπάμε. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Κόβουμε το κρεμώδες τυρί στη μέση, το ανακατεύουμε μέσα στην καυτή μπεσαμέλ για να λιώσει. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε μέσα τους κρόκους των αυγών μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
  • Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα με νερό να βράσει και ζεματίζουμε τα φύλλα του βασιλικού για 15 δευτερόλεπτα. Τα στραγγίζουμε και τους ρίχνουμε κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε από το υπερβολικό νερό. Τα ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ με τη σκελίδα σκόρδο. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, προσθέτοντας παράλληλα το ελαιόλαδο μέχρι το μείγμα να γίνει λείος πουρές. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές της σούπας νερό αν χρειαστεί.
  • Απλώνουμε στη ζύμη πίτσας ένα στρώμα με μπεσαμέλ. Ρίχνουμε από πάνω τα σπαράγγια, τον αρακά και την φάβα. Βάζουμε την πίτσα στο φούρνο για περίπου 12 λεπτά. Όταν η κρούστα ροδίσει, σπάμε προσεκτικά τα αυγά πάνω στην πίτσα και ψήνουμε για 3 λεπτά ακόμη ή μέχρι να τα αυγά να είναι έτοιμα. Βγάζουμε την πίτσα από τον φούρνο και απλώνουμε σε μερικά σημεία πουρέ βασιλικού. Απλώνουμε στην κορυφή τις φέτες προσούτο και σερβίρουμε.


marymarycook.gr
 
Back to top!