Searching...
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015
Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015

Ψητή γαλοπούλα με πουρέ, μανιτάρια, φασολάκια και σάλτσα


Αυτό είναι ένα τέλειο και ολοκληρωμένο πιάτο. Έχει την απαραίτητη πρωτεΐνη, τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες από τα λαχανικά, το άμυλο από τον πουρέ και τέλος μία νοστιμότατη σαλτσούλα που απογειώνει την γεύση. Η γαλοπούλα έχει λίγες θερμίδες και με το κατάλληλο μαγείρεμα γίνεται πεντανόστιμη. Τα λαχανικά είναι απαραίτητα στην διατροφή μας και αυτά σωστά μαγειρεμένα μπορούν να γίνουν νοστιμότατα. Η σάλτσα είναι πολύ νόστιμη και πάρα πολύ εύκολη αρκεί να μην αγνοήσετε τα ζουμιά από το ψήσιμο της γαλοπούλας που είναι πραγματικός θησαυρός και φτιάχνουν αυτήν την απλή και νόστιμή σαλτσούλα.

Ψητή γαλοπούλα με πουρέ, μανιτάρια, φασολάκια και σάλτσα. Μοναδικό…


ΥΛΙΚΑ:

  • 1 στήθος γαλοπούλας
  • 450 γρ. πατάτες
  • 160 γρ. φασολάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. μανιτάρια
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • ¼ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Αφαιρούμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο για να ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι από όλες τις πλευρές. Την βάζουμε μέσα σε ένα ταψί (όπου θα κάνουμε και την σάλτσα στο ίδιο ταψί). Ψήνουμε για 28 έως 30 λεπτά, στη συνέχεια, την βγάζουμε από τον φούρνο και την περιχύνουμε με σιρόπι σφενδάμου. Την βάζουμε πάλι στον φούρνο και ψήνουμε 5 έως 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να μην είναι ροζ εσωτερικά. Την βγάζουμε από τον φούρνο και την περιχύνουμε με λίγο σιρόπι σφενδάμου (κρατάμε το επιπλέον σιρόπι σφενδάμου για τη σάλτσα). Αν το ταψί αρχίζει να γίνεται καφέ, προσθέτουμε λίγο νερό και ξύνουμε για να φύγουν καφέ καμένα κομμάτια. Μεταφέρουμε τη γαλοπούλα σε ένα πιάτο και την τυλίγουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Κρατάμε το ταψί με τα ζουμιά για την σάλτσα.
  • Ενώ η γαλοπούλα ψήνεται, ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους. Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να βράσει. Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες. Όταν βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια-υψηλή και συνεχίζουμε το μαγείρεμα 17 έως 19 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, όταν τις τρυπάμε με ένα μαχαίρι. Στραγγίζουμε καλά τις πατάτες και τις ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το ¼ φλιτζανιού νερό. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή πολτοποιητή, πολτοποιούμε τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Τις αφήνουμε στην άκρη σε ένα ζεστό μέρος.
  • Ενώ οι πατάτες μαγειρεύονται, ρίχνουμε τα πράσινα φασόλια σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο που βράζει. Μαγειρεύουμε 2 έως 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα φωτεινό πράσινο χρώμα. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Σε ένα μεσαίο τηγάνι, ζεσταίνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο σε μέτρια-υψηλή φωτιά μέχρι να κάψει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, σοτάρουμε για 2-4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το θυμάρι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό ή έως ότου βγάλουν τα αρώματα τους. Προσθέτουμε τα στραγγισμένα φασολάκια, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθούν καλά. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο για να τα κρατήσουμε ζεστά.


  • Τοποθετούμε το ταψί που χρησιμοποιήσαμε για να ψήσουμε την γαλοπούλα στο φούρνο και ζεσταίνουμε το ζουμί σε μέτρια-υψηλή φωτιά μέχρι να κάψει (μπορούμε να μεταφέρουμε το ζουμί σε μία μικρή κατσαρόλα). Χτυπάμε ελαφρά το αλεύρι μέσα στο ζουμί. Μαγειρεύουμε για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό ή μέχρι να ροδίσει. Χτυπάμε μέσα τον ζωμό κοτόπουλου, το υπόλοιπο σιρόπι σφενδάμου και 2 φλιτζάνια νερό. Σιγοβράζουμε τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς περιστασιακά, από 3 έως 5 λεπτά ή μέχρι να πήξει ελαφρώς (αν η σάλτσα είναι πολύ παχύρευστη προσθέτουμε ½ φλιτζάνι νερό). Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε την γαλοπούλα σε φέτες και σερβίρουμε με φασολάκια, μανιτάρια και πουρέ.



marymarycook.gr
 
Back to top!