Searching...
Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015
Κυριακή, Ιουνίου 21, 2015

Μπουγάτσα τουρλού


Μια διαφορετική πίτα γεμιστή με μπριάμ από ζαρζαβατικά της εποχής. Πιο τέλεια δεν γίνεται.

ΥΛΙΚΑ:

Για τη ζύμη (αν δεν θέλουμε να τη φτιάξουμε, χρησιμοποιούμε έτοιμη ζύμη κουρού):

  • 140 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 400 - 500 γρ. αλεύρι
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 60 γρ. νερό
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι
  • 1 κρόκος αυγού, ανακατεμένος με 2 κουτ. σούπας νερό

Για τη γέμιση:

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, σε κύβους
  • 2 μέτρια κολοκύθια, σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
  • 1 μέτρια πατάτα, σε μικρούς κύβους
  • 1 πιπεριά κέρατο, σε λεπτές ροδέλες
  • 3 - 4 μανιτάρια λευκά, κομμένα σε λεπτά φετάκια
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1 μέτρια ντομάτα, χωρίς φλούδια + σπόρια, σε κύβους
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα, κατά προτίμηση Αμφιλοχίας, τριμμένη
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Ζύμη: 

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το λάδι, το βούτυρο, το νερό, το ξίδι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, τα ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη και μετά ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ζυμώνοντας με τα χέρια έως ότου γίνει ένα μαλακό ζυμάρι (μπορεί να μην το πάρει όλο). 
  • Το σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 15 - 20 λεπτά.

Γέμιση: 

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πατάτα, το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μαλακώσουν ελαφρώς. 
  • Η πατάτα θα μισοψηθεί στα υγρά που θα βγάλουν τα λαχανικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά και αποσύρουμε. 
  • Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.

Πίτα: 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C. 
  • Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή με τα χέρια σε χοντρό μακρόστενο φύλλο πάχους περίπου 1½ εκ., απλώνουμε στο κέντρο και κατά μήκος του φύλλου τη γέμιση, γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, τυλίγουμε σε μακρόστενο ρολό και με ένα πινέλο το αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο. 
  • Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε μέσα το ρολό και το ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά, πάνω - κάτω. Αφήνουμε την μπουγάτσα να κρυώσει ελαφρώς προτού το σερβίρουμε.


gastronomos.gr
 
Back to top!