Searching...
Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015
Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015

Ψωμί γεμιστό με τυριά, πιπεριές, προσούτο και μπρόκολο


Ψωμί γεμιστό με τυριά, πιπεριές, προσούτο και μπρόκολο. Την επόμενη φορά το ψωμάκι σας πρέπει να είναι full σε γεύση…

ΥΛΙΚΑ:

Για την ζύμη:

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1¼ φλιτζάνι νερό
  • 3½ φλιτζάνια αλεύρι αλεύκαστο
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για την γέμιση:

  • 1 ματσάκι μπρόκολο, πλυμένο, μόνο τα μπουκετάκια
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κιμά
  • νιφάδες τσίλι (προαιρετικό)
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 ή 3 μεγάλες κόκκινες πιπεριές, ψητές, αποφλοιωμένες , σε επίπεδες φέτες, σε 3 ή 4 κομμάτια
  • 340γρ. φρέσκο τυρί μοτσαρέλα, κομμένο σε φέτες
  • 230γρ. προσούτο, σε λεπτές φέτες
  • 230γρ. τυρί προβολόνε, σε λεπτές φέτες
  • ελαιόλαδο
  • παρμεζάνα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Κάνουμε τη ζύμη. Ρίχνουμε την μαγιά μέσα σε ένα μπολ με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Την αφήνουμε να καθίσει για 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνουμε ένα φρεάτιο στο κέντρο του μείγματος και ρίχνουμε την διαλυμένη μαγιά και το λάδι. Ανακατεύουμε από όλες τις πλευρές του φρεατίου το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέσα και το νερό, όσο χρειαστεί, για να σχηματίσουμε μία  μαλακή και κολλώδης ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία, μεταξένια και ελαστική, περίπου 10 λεπτά. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα καθαρό, λαδωμένο μπολ και το καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, 1½ έως 2 ώρες.
  • Ενώ η ζύμη φουσκώνει, ψήνουμε τις πιπεριές και κόβουμε το μπρόκολο για να το χρησιμοποιήσουμε. Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια και το βράζουμε σε 5 εκατοστών αλατισμένο νερό για περίπου 3-4 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα. Το στραγγίζουμε ξανά και το αφήνουμε να στεγνώσει. Ζεσταίνουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει  αλλά όχι να ροδίσει. Προσθέτουμε το μπρόκολο ρίχνοντας λίγο την φορά μέχρι να μαραθεί. Σοτάρουμε για 2 έως 3 λεπτά, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι, καθώς και όσες νιφάδες τσίλι θέλουμε. Αφαιρούμε το μπρόκολο από το τηγάνι και το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο για να κρυώσει.
  • Παίρνουμε την ζύμη και την τοποθετούμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 έως 15 λεπτά. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο 35×25 εκατοστών. Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 10 λεπτά.
  • Απλώνουμε το τυρί μοτσαρέλα, το προσούτο, τις ψητές κόκκινες πιπεριές, το τυρί προβολόνε, και το μπρόκολο ομοιόμορφα πάνω από τη ζύμη, στρώμα-στρώμα, καθώς και με τη σειρά που αναγράφονται. Τυλίγουμε την ζύμη, ξεκινώντας από μία από τις μικρότερες πλευρές, αλλά δεν τυλίγουμε πολύ σφιχτά. Σφραγίζουμε το ρολό, τσιμπώντας τη ζύμη μαζί.
  • Τοποθετούμε το ρολό σε λαδωμένο ταψί με λαδόκολλα. Χρησιμοποιώντας  ένα σουβλάκι ή ένα μαχαίρι τρυπάμε το ψωμί σε όλο το μήκος του προς τα κάτω στο ταψί, αλλά όχι μέχρι μέσα. Αλείφουμε το καρβέλι με ελαιόλαδο και βάζουμε στην κορυφή φλούδες παρμεζάνας.
  • Ψήνουμε στους 200°C για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το κόψουμε.


marymarycook.gr
 
Back to top!